Haber

Danimarka’da cami ve Türk Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakıldı

Danimarka’da aşırı sağcı Katı Yön Partisi’nin (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan, önce bir caminin ardından Danimarka’daki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran’ı Kerim’i yaktı.

Daha önce Hollanda ve İsveç’te Kuran-ı Kerim yakan Paludan, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın Dortheavej semtindeki İslam Toplumu Derneği camii önünde kılınan cuma namazının ardından hareketini tekrarladı.

Paludan Kuran-ı Kerim yanarken cami hoparlörlerinden yüksek sesli tekbirler duyuldu.

Paludan daha sonra Türk Büyükelçiliği binasının karşısına geçerek protestosunu burada da gerçekleştirdi.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösterilerde herhangi bir olay yaşanmadı. Paludan, 21 Ocak’ta Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yaktı.

Türkiye’den tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Türkiye’deki Danimarka Büyükelçiliği önünde Kuran’ı Kerim’i yakmasına tepki göstererek, “İsveç’te kutsal kitabımız Kuran’a karşı işlenen nefret suçu, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da aynı İslam düşmanı şarlatan tarafından yeniden işlenmesine izin verilmesini en şiddetli şekilde kınıyoruz. İsveç ve Hollanda’dan sonra bu kez Danimarka’da da tüm çabalarımıza rağmen bu alçak eylemin önüne geçilmedi. Avrupa’daki sözde özgürlük ortamını istismar ederek uyarılar, dini hoşgörüsüzlük ve nefret ortamının ulaştığı tehlikeli boyutları ortaya koyması açısından endişe vericidir.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Avrupa’da İslam düşmanlığı bitmiyor. Alçak saldırılar şanlı dinimiz İslam’ın ve kutsal kitabımızın mukaddesiyetine gölge düşüremez, bunu yapanları ve izin verenleri küçük düşürür. Ekilmesine izin verdiğiniz nefret tohumları tüm toplumunuzu zehirleyecektir.” ” dedim.

Danimarka’dan Açıklama

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, Danimarka medyasına yaptığı açıklamada, olayın Danimarka’nın Türkiye ile olan iyi ilişkilerini değiştirmeyeceğini söyledi.

Kopenhag’ın, Danimarka’nın “özgürlükleri garanti eden” yasaları hakkında Ankara ile görüşmek istediğini ifade eden Rasmussen, “Şimdi görevimiz, Türkiye ve Danimarka’da açık demokrasinin koşullarının nasıl olduğunu, devlet ve halkın farklı olduğunu, bireylerin farklı olduğunu konuşmaktır. farklı görüşlere sahip olabilir.” dedim.

DW,dpa,AFP/TY,İngiltere

haber-cide.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu